Tällainen on talvisodan muistomerkki

Kuvanveistäjä Pekka Kauhasen suunnittelema Valon tuoja -patsas paljastettiin Helsingin Kasarmitorilla.

Kuvanveistäjä Pekka Kauhanen on helpottunut. Viiden vuoden työ on valmis.

Helsingin ydinkeskustassa Kasarmitorilla paljastettiin tänään Kauhasen suunnittelema Valon tuoja -patsas. Tilaisuutta kunnioittivat patsashankkeen suojelija, presidentti Martti Ahtisaari ja tasavallan presidentti Sauli Niinistö.

Taideteos on Suomen suurin valettu teräsveistos – korkeutta kokonaisuudella on 10,6 metriä, josta valetun sotilaan osuus on seitsemän metriä. Painoa sillä on 6 000 kiloa.

Teoksen piti alunperin olla valmis jo talvisodan päättymisen 75-vuotisjuhlaan maaliskuussa 2015. Kauhanen tosin tiesi jo ennen työn alkua, ettei se siihen valmistu.

– Sotilaassa on yli 400 valettua osaa, jotka on sitten hitsattu yhteen. Viimeistelyt, hionnat, tämä on hirvittävän aikaa vievää, Kauhanen selittää.

Valutyön on tehnyt pitkän linjan taidevalaja Pauli Venäläinen.

Valon tuoja – Talvisodan kansallinen muistomerkki
Helsinki
30. marraskuuta 2017. Valon tuoja – Talvisodan kansallinen muistomerkki

"Sotilas ei ole rikkiammuttu"

Talvisodan muistomerkkejä on tehty aiemminkin. Kauhanen nostaa hyvänä esimerkkinä Aimo Tukiaisen veistoksen Porissa. Yleisilmeeltään veistokset ovat Kauhasen mielestä kuitenkin surevia. Hän lähti tekemään toisenlaista.

– Oma ajatukseni oli eteerisempi, henkisempi, aineettomampi, ehkä myös humaanimpi ja rauhantahtoisempi.

– Talvisota käytiin kylmissä, pimeissä oloissa. Ajatus oli, että veistos olisi sille vastapooli eli valon tuoja.

Talvisodan erityisyys näkyy materiaalissa.

– Patsas on kylmää, kovaa, kiillotettua terästä. Pronssi ei olisi mielestäni sopinut talvisota-aiheisen veistoksen materiaaliksi.

Valon tuoja – Talvisodan kansallinen muistomerkki
Helsinki
30. marraskuuta 2017. Valon tuoja – Talvisodan kansallinen muistomerkki

Valon tuoja -veistos koostuu pallonmuotoisesta jalustasta, jonka päällä on reikäinen ihmishahmo. Sen voi helposti nähdä rikkiammuttuna sotilaana. Kauhasen ajatus oli kuitenkin hieman toinen.

– Minusta se ei ole rikkiammuttu. Reiät ovat 23 senttimetriä halkaisijaltaan. Aukon tehtävä on keventää veistosta.

– Samalla halusin tuoda esille materiaalin paksuuden. Tai ohuuden.

Myös valaisu on keskeisessä osassa teoksessa. Ihmishahmo valaistaan molemmista lahkeista ylöspäin. Myös pallo-osa on valaistu.

Pallon sisältä paljastuu 105 valokuvaa. Lukumäärä vastaa talvisodan kestoa, sotaa käytiin juuri 105 päivää. Valokuvat ovat sodan ajalta ja ne on valittu teemoittain kuvaamaan esimerkiksi sodan alkua, ulkomaista tukea ja kotirintamaa.

Kuvanveistäjä Pekka Kauhanen kehuu veistoksen paikkaa. Ollaan arvotontilla, pääkaupungin ydinkeskustassa, puolustusministeriön edustalla. Pienen haasteen tori tosin tarjosi.

– Tori viettää rantaan päin. Vähän oli tekemistä, että saatiin veistos suoraan.

Pekka Kauhasen tuotantoon voi tutustua laajemmin Helsingin kaupungin taidemuseossa HAMissa. 5.12 avautuvassa näyttelyssä on esillä muun muassa Valon tuoja -veistoksen alkuperäinen kipsimalli.

Mikko Pesonen
Yle.fi, 30. marraskuuta 2017