HENINEN.NETRAATTEEN PORTTIEnglishРусскийUuttaHankeMuistopantheonTutkimusretkiMediaJoukkoviestiLinkkejäVieraskirjaSotatapahtumatKuviaDokumentitSota ja kohtalotMuisto ja lakiMuseoiden yhteistoimintaMatkailu
Uutta

26. tammikuuta 2004 koordinointiryhmä sai kirjeen A. A. Makarchukilta Kolodjankan kylästä, Zhitomirin alueen Novograd-Volynskin piiristä. Kirjeessään Makarchuk pyysi auttamaan löytämään tietoa maamiehensä Zinovi Trofimovich Opanasjukista (s.1916) ja sukulaisensa Polikarp Dmitrievich Makarchukista, jotka eivät palanneet talvisodasta. Kun Makarchuk tiedusteli samaa asiaa Novograd-Volynskin piirin sotakomissariaatista, häntä neuvottiin kääntymään Talvisodan monumentti -hankkeen väen puoleen.

Zinovi Trofimovich Opanasjuk
1930-luvun lopulla. Zinovi Trofimovich Opanasjuk

Kävin Novograd-Volynskin kaupunginsotakomissariaatissa. Varakomissari kertoi minulle, että heillä ei ole mitään tietoja talvisotaan osallistuneista sotilaista. Meidän alueemme oli miehitettynä kaksi ja puoli vuotta. Kaikki tuhottiin. Seuraavassa kerron sen, minkä tiedän talvisotaan osallistuneista maanmiehistäni.

Maanmieheni Zinovi Trofimovich Opanasjuk (s.1916) oli kotoisin Kolodjankan kylästä, Zhitomirin alueen Novograd-Volynskin piiristä. Hänellä ei tiettävästi ollut lähisukulaisia. Vuonna 1939 Zinovi Trofimovich kutsuttiin puna-armeijaan. Ensin hän taisteli Länsi-Ukrainan vapauttamisesta ja sittemmin joutui talvisotaan. Vanhojen masien kertoman mukaan Opanasjuk oli joukkueenjohtajan apulaisena ja osallistui tiedustelutoimintaan. Zinovi Trofimovichin joukkue joutui suomalaisten vangeiksi. Kaikki joukkueen sotilaat teloitettiin raa'asti. Heidän selkiinsä kaiverrettiin tähtikuvio ja ripustettiin jaloista puihin. Komentajat ovat kertoneet, miten raakalaismaisesti suomalaiset kohtelivat puna-armeijalaisia.

Setäni Polikarp Dmitrievich Makarchuk oli samaisen Kolodjankan kylän miehiä. Hänkin vuonna 1939 palvelukseen kutsuttuna osallistui ensin Länsi-Ukrainan vapautustaisteluun ja sitten talvisotaan. Vuonna 1940 sotakomissariaatista kerrottiin, että Makarchuk kaatui rintamalla, lähemmät tiedot hänestä puuttuivat. Vuonna 1937 Zhitomirissa teloitettiin ampumalla muutama Polikarp Dmitrievichin sukulainen. Vuonna 1956 heidät rehabilitoitiin.

Toivon, että autatte meitä löytämään maanmiestemme hautauspaikat ja heidän muistonsa säilyy.

Nykyään ihmiset elävät täällä kurjuudessa. Kolhoosit ovat hunningolla, kyläläiset vailla työpaikkoja. Mustamultamaat seisovat rikkaruohona. Ihmiset elää kitkuttelevat hoitamalla kasvitarhojaan.

Oheisena on Zinovi Trofimovich Opanasjukin valokuva. En ole löytänyt setäni Polikarp Dmitrievich Makarchukin kuvaa. Suurkiitos hyvästä työstänne! Itse olen muuten osallistunut suureen isänmaalliseen sotaan.

Kaikkea hyvää Teille toivottaa
Anani Maksimovich Makarchuk


Interreg IIIA Karjala

Suomussalmen kunta


Karjalan Tasavalta
© Raatteen Portti, 2002–2004
© Karelian Institute for the Development of Education, 2002–2004
© Heninen.net, 2002–2019