HENINEN.NETRAATTEEN PORTTIEnglishРусскийUuttaHankeMuistopantheonTutkimusretkiMediaJoukkoviestiLinkkejäVieraskirjaSotatapahtumatKuviaDokumentitSota ja kohtalotMuisto ja lakiMuseoiden yhteistoimintaMatkailu
Uutta

2. syyskuuta 2003 saatiin projektin venäläiselle koordinaattorille osoitettu ensimmäinen kirje Zhitomirin kaupungista (Ukraina). Kirjoittaja on Olga Fedorovna Roshak. Hän kertoo isästään, sotamies Fedor Klimentjevitsh Roshakista, joka palveli 44. divisioonassa ja katosi tietymättömiin taistelukentällä.

Samana päivänä projektin koordinaattori otti puhelimitse yhteyttä Olga Fedorovnaan. Olga Fedorovna kertoi, että hän oli saanut tietää Talvisodan monumentti -projektista Zhitomirshtshina -lehdessä äskettäin julkaistusta Ukrainan ulkoisministeriön tiedosta. Lisäksi hän sanoi, että hänen isänsä kotikylästä oli 44. divisioonaan kutsuttu noin 300 miestä. Heistä vain kolme oli palannut kotiin.

Kirje Zhitomirin kaupungista (Ukraina)
© Andrew Heninen
Tammikuu 2004. Kirje Zhitomirin kaupungista (Ukraina)

Hyvää päivää, arvoisa Talvosodan monumentti -projektin koordinaattori!

Isäni on, 44. Zhitomirin divisioonan sotamies Roshak Fedor Klimentjevitsh, syntynyt 1908, asunut Ukrainassa, Harlijevkan kylässä Zhitomirin alueen Poplenjatskin piirissä, oli mukana Talvisodassa 1939-1940 eikä palannut sieltä. Popelnjatskin piirin sotilaskomissariaatin mukaan isäni "oli kadonnut tietymättömiin". Muita tietoja hänestä ei perheellämme ole. Mutta olemme aina odottaneet...

Nyt toivomme, että voimme Teidän avullanne saada selville hänen hautansa paikan.

Auttakoon Jumala teitä jalossa työssänne!

Jos tarvitaan rahaa, ilmoittakaa tilinnumero.

Korkean ikäni vuoksi en voi osallistua henkilökohtaisesti.

Kiitän etukäteen.

Kunnioittavasti,
kaatuneen tytär
Roshak Olga Fedorovna.

44. divisioonan sotamies Fedor Klimentjevitsh Roshak, syntynyt 1908, asunut Ukrainassa, Harlijevkan kylässä Zhitomirin alueen Poplenjatskin piirissä.
© Olga Roshak
1930-luvun lopulla. 44. divisioonan sotamies Fedor Klimentjevitsh Roshak, syntynyt 1908, asunut Ukrainassa, Harlijevkan kylässä Zhitomirin alueen Poplenjatskin piirissä.

Interreg IIIA Karjala

Suomussalmen kunta


Karjalan Tasavalta
© Raatteen Portti, 2002–2004
© Karelian Institute for the Development of Education, 2002–2004
© Heninen.net, 2002–2020