Leningradin sotilaspiirin esikunnan oikaisu

Suomessa käytyjen taistelujen toisen kolmiviikkoisen kauden aikana rintamalla ei ole tapahtunut huomattavia muutoksia. Jos ensimmäisen kolmiviikkoisen kauden aikana oli tärkeitä sotaoperaatioita, joista seurasi neuvostojoukkojen sillanpääasemien perustaminen Suomen puolelle, niin toisen kolmiviikkoisen kauden aikana oli vain tavanomaisia tiedusteluosastojen ja pienten jalkaväkiosastojen yhteenottoja. Äkkiä alkaneet kovat pakkaset helpottivat huomattavasti suomalaisten joukkojen asemaa, mutta nämä eivät siitä huolimatta onnistuneet käyttämään hyväkseen suotuisaa tilannetta. Sitä vastoin ulkomaiset lehdet, ennen muita ranskalainen Gavas-tietotoimisto, ovat tänä aikana ehtineet saada aikaan laajamittaisen neuvostojoukkojen vastaisen parjauskampanjan. Esikunnalla ei ole aikaa kumota joka päivä ulkomaisten tietotoimistojen parjaavia lausuntoja. Esikunnan mielestä olisi kuitenkin paikallaan tehdä aika ajoin yhteenvetoja noiden herrojen parjauskampanjoista ja näyttää heidän oikean olemuksensa.

2. Ulkomaiset tietotoimistot ja ennen kaikkea Gavas-tietotoimisto väittävät, että Suomussalmen taisteluissa 44. divisioona olisi muka "menettänyt 14 000 henkeä". Tämä väite on luonnoton mielikuvituksen tuote, jonka ovat sepittäneet sen huono-onniset tekijät. 44. divisioonan miesvahvuus on kaikkiaan ollut noin kymmenen tuhatta henkeä. Kuinka se olisi voinut menettää neljätoista tuhatta? Neuvostojoukkojen menetykset ovat todellisuudessa olleet täällä enintään 900 miestä, mikä selittyy ennen kaikkea kovilla pakkasilla, jotka alkoivat odottamatta, kuin suomalaisten joukkojen toimilla. Mutta ulkomaiset huhujen levittäjät ovat kernaasti vaiti siitä, että suomalaiset ovat menettäneet kuolleina ja haavoittuneina vähintään 2 000 henkeä, ja suojeluskuntalaiset murhasivat raa'asti omia haavoittuneita, etteivät nämä joutuisi vangeiksi.

Ymmärrämme, että ulkomaiset tietotoimistot ovat saanet isänniltään tehtävän harjoittaa neuvostojoukkojen vastaista propagandaa. Niin ne harjoittavatkin tätä "propagandaa" saaden aikaan valtavia valhekasoja, jotta saisivat tällä tavalla puolustella omaa olemassaoloaan. Mutta minkäarvoista on propaganda, joka perustuu valheeseen eikä tosiasioihin? Yleisen mielipiteen jatkuva harhauttaminen – sitäkö tarkoittaa noiden "sivilisaation" puolustajien "propaganda". Emme uskoneetkaan, että länsimaisen lehdistön edustajan voivat langeta näin pahasti.

Krasnaja zvezda -lehti
nro 11, 14. tammikuuta 1940