HENINEN.NETRAATTEEN PORTTIEnglishРусскийUuttaHankeMuistopantheonTutkimusretkiMediaJoukkoviestiLinkkejäVieraskirjaSotatapahtumatKuviaDokumentitSota ja kohtalotMuisto ja lakiMuseoiden yhteistoimintaMatkailu
Moskova, SNTL:n NKVD, Toveri BERIJALLE

Ilmoitamme, että suomalaisen väestön siirto 8. armeijan valtaamalta vihollisalueelta on saatettu päätökseen.

Kaikkiaan on siirretty 1800 miestä, joista Prääsän alueen metsätyöleiriin ”Interposelok” 1300 miestä ja Kontupohjan alueen työleiriin ”Kavgora” 500 miestä.

Siirretyn suomalaisen väestön joukossa on erilaisia yhteiskuntaluokkia, kuten kulakkeja, kauppiaita, yritysten omistajia jne.

Osa heistä on suojeluskuntalaisia ja muiden vastavallankumouksellisten puolueiden jäseniä, ja heidät on epäilemättä jätetty suomalaisen tiedustelupalvelun toimesta selustaamme erityistehtävänä vakoilu ja harhautus.

Lisäksi osalla siirretyistä on sukulaisia Suomen armeijassa ja paikallisten karjalaisten joukossa Karjalan ASNT:ssa.

Vihamielisesti suhtautuva aines siirretystä väestöstä väistämättä yrittää solmia suhteita paikalliseen karjalaiseen väestöön ja harjoittaa heidän parissaan neuvostovastaista propagandaa luoden täten perustan vastavallankumoukselliselle liikehdinnälle ja kapinalliselle toiminnalle.

Sen vuoksi pidämme välttämättömänä, että koko siirretty suomalaisväestö täydellisesti eristetään Karjalan ASNT:n väestöstä.

Tämän varmistamiseksi kaksi mainittua työleiriä on luovutettava kokonaan NKVD:N Vienanmeren – Itämeren –leirin johdolle ja niihin on järjestettävä asianmukainen hallinto, vartiointi ja tarvittava työvoima.

Jäämme odottamaan määräystänne toimia edellä mainitulla tavalla.

NKP (B):n KARJALAN ALUEKOMITEAN SIHTEERI KUPRIJANOV
KARJALAN ASNT:n SISÄASIAIN KANSANKOMISSAARI, VALTION TURVALLISUUSPALVELUN KAPTEENI BASKAKOV

Venäjän federaation turvallisuuspalvelu, Karjalan osasto, kokoelma KRO, lista 1, tiedosto 66, s. 1-2

© Raatteen Portti, 2002–2004
© Karelian Institute for the Development of Education, 2002–2004
© Heninen.net, 2002–2021