HENINEN.NETRAATTEEN PORTTIEnglishРусскийUuttaHankeMuistopantheonTutkimusretkiMediaJoukkoviestiLinkkejäVieraskirjaSotatapahtumatKuviaDokumentitSota ja kohtalotMuisto ja lakiMuseoiden yhteistoimintaMatkailu
Raatteentiellä juostaan ensi kesänä maraton

Suomussalmella juostaan ensi kesänä ensimmäistä kertaa Raatteen maraton. Maraton juostaan talvisodan taisteluista tunnetulta Raatteentieltä Suomussalmen kuntakeskukseen.

Talvisodan taisteluista tunnetulla Raatteentiellä juostaan elokuussa ensimmäistä kertaa Raatteen maraton. Lähtö on Raatteentien rajan puomilta Venäjän rajalta ja päätepiste on Suomussalmen kuntakeskuksessa.

Maratonin ajatuksena on kunnioittaa Raatteentien taisteluissa itsenäisen Suomen puolesta taistellutta veteraanisukupolvea. Reitin varrelle sijoittuu useita sota-ajan taistelupaikkoja ja muistomerkkejä, joten maraton juostaan alkuperäisessä taisteluympäristössä.

– Raate on paikkana on hyvin monelle tuttu, ja sotahistoria ylipäätään näyttää kiinnostavan ihmisiä. Aiemmin siellä on ollut Raatteen hölkkä -tapahtuma. Halusimme tämän rinnalle jotain uutta perinteikkäsiin ja historiallisiin maisemiin, kertoo Suomussalmen Rastin puheenjohtaja Ulla Lehtonen.

Virallisten maratonien listalle?

Tapahtuman järjestävät yhteistyössä Suomussalmen Rasti ja Suomussalmen kunta. Lehtonen kertoo, että aloite tapahtumaan tuli kunnalta.

– Ilman muuta Suomussalmen Rasti lähti mukaan, kun meilläkin on vahva juoksijaporukka ja maratoonareita löytyy omastakin takaa, Lehtonen innostuu.

Mikäli tapahtuma houkuttelee, mutta maraton tuntuu liian pitkältä, on mahdollisuus juosta myös puolimaraton. Lehtonen kertoo, että maratonista on tarkoitus tehdä virallinen.

– Viralliset mittaajat käyvät vielä paikalla, joten lopullinen reitti hioutuu vielä.

Tavoitteena on tehdä tapahtumasta jokavuotinen.

– Toivottavasti saamme aikaiseksi perinteikkään tapahtuman, niin että juoksivat tietävät varata ajankohdan Raatteen maratonille kalenteriin tulevinakin vuosina, Lehtonen toivoo.

Minna Heikura
Yle.fi, 18. helmikuuta 2014

© Raatteen Portti, 2002–2004
© Karelian Institute for the Development of Education, 2002–2004
© Heninen.net, 2002–2021