HENINEN.NETRAATTEEN PORTTIEnglishРусскийUuttaHankeMuistopantheonTutkimusretkiMediaJoukkoviestiLinkkejäVieraskirjaSotatapahtumatKuviaDokumentitSota ja kohtalotMuisto ja lakiMuseoiden yhteistoimintaMatkailu
Raatteen taistelupaikoilla juostaan kilpaa

Ensimmäiselle Raatteen maratonille on ilmoittautunut lähes 150 juoksijaa. Kaukaisin osanottaja on tulossa Sveitsistä.

Raatteen maratonin reitti kiertää alkuperäisillä talvisodan aikaisilla taistelupaikoilla. Järjestäjien mukaan ajatuksena on kunnioittaa tiellä taistellutta Suomen veteraanisukupolvea. Kilpailunjohtaja Matti Ylimattila onkin tyytyväinen ilmoittautujien määrään.

– Juoksijamäärä on iloinen yllätys. Uskon, että 150 juoksijan raja rikkoutuu ennen starttia lauantaiaamuna.

Enemmistö juoksijoista on kainuulaisia, mutta muualtakin on osallistujia tulossa.

– Ympäri eteläistä Suomea on tulossa juoksijoita, myös Virosta tulee osallistuja. Kaukaisin maratonille ilmoittautunut juoksija on Sveitsistä.

Maratonin ja puolimaratonin järjestelyistä vastaavat Suomussalmen Rasti ja Suomussalmen kunta. Kilpailujohtajan mukaan väkeä tarvitaan paljon.

– Pelkästään liikennettä ohjaamassa on noin 20 ihmistä, lisäksi väkeä on juomapisteillä ja kuljetuksissa. Kaikkiaan tapahtuman aikana on varmasti noin 50 järjestelijää.

Raatteen tie on osa itsenäisen Suomen historiaa

Raatteen tiellä taisteltiin tammikuussa 1940. Taistelua pidetään yhtenä talvisodan käännekohtana. Suomalainen 6000 sotilaan joukko motitti puna-armeijan 25000 sotilaan yksikön kylmässä maastossa.

Taistelun miestappioista ei koskaan ole saatu lopullista varmuutta. Aiemmista jopa yli 17 000 kuolleen arviosta on päädytty arvioon 7 000 – 9 000 kaatuneesta. Suomalaisia kaatui tai katosi noin 400.

Jarmo Nuotio
Yle.fi, 29. elokuuta 2014

© Raatteen Portti, 2002–2004
© Karelian Institute for the Development of Education, 2002–2004
© Heninen.net, 2002–2021