HENINEN.NETRAATTEEN PORTTIEnglishРусскийUuttaHankeMuistopantheonTutkimusretkiMediaJoukkoviestiLinkkejäVieraskirjaSotatapahtumatKuviaDokumentitSota ja kohtalotMuisto ja lakiMuseoiden yhteistoimintaMatkailu
Raatteen tiellä marssitaan nyt isoisien jalanjäljissä

Raatteen tie tunnetaan Suomessa ja maailmalla etenkin talvisodan taisteluista. Lauantaina kapeaa hiekkatietä marssivat jälkipolvet.

Joensuulaiset Martti ja Maija Sivonen tulivat Suomussalmelle talvisotamuseo Raatteen Portin pihalle ensimmäisten joukossa lauantaina. He osallistuvat Raatteen marssille ensimmäistä kertaa.

– Olemme harkinneet osallistumista jo kauan. Talvella hiihdin tästä ohi ja se jäi kaihertamaan, että pitää tulla tutustumaan tarkemmin, Martti Sivonen sanoo.

– Liikunnallista ihmistä kiinnostaa aina kaikki uusi ja se, mitä luonto tarjoaa, jatkaa Maija Sivonen.

"Siellä oli myös kovat taistelut"

Sivoset sanovat olevansa kiinnostuneita etenkin Raatteeseen liittyvästä sotahistoriasta. Martti Sivonen palasi juuri Venäjältä, missä hän oli tutustumassa sotahistoriaan.

– Se on täällä ollut niin kova paikka, umpihangessa on menty huonoilla suksilla. Käsittämättömän raaka paikka, Martti Sivonen pohtii.

– Olen Ilomantsista alunperin kotoisin ja siellä oli myös kovat taistelut, joten on mielenkiintoista tutustua sotahistoriaan vähän laajemmin, Maija Sivonen lisää.

Raatteen marssille osallistuu lauantaina 250 marssijaa, mikä on koko tapahtuman historian suurin osallistujamäärä, kertoo marssin johtaja Teuvo Saharinen. Marssi järjestetään nyt 19. kerran.

– Viime vuonna osallistujia oli vähän alle 200, mutta tavanomaisesti on ollut 200 tai hieman enemmän. Tänä vuonna pohjoisin tulija taitaa olla Pudasjärveltä. Nastolasta tulee yksi marssija, joka on marssinut monet vuodet ja hän on tietääksemme eteläisin tänä vuonna. Kolmena edellisvuonna marssijoita on tullut myös ulkomailta, mutta tänä vuonna yhtään ei ainakaan ilmoittautunut.

Marssin pituus on 18 kilometriä vähäliikenteistä soratietä. Sen voi halutessaan juosta, hölkätä, pyöräillä tai kävellä.

– Tämä on koko perheen tapahtuma eli lapset voivat liikkua siinä esimerkiksi pyörillä vanhempiensa matkassa, Saharinen sanoo.

Raatteen tie rakennettiin aikoinaan valtion hätäaputyönä. Sitä pitkin kuljetettiin paljon kauppatavaraa kuten viljaa, kahvia, rakennustarvikkeita ja hevosia Vienan Karjalaan. Parhaiten tie tunnetaan kuitenkin talvisodan merkittävistä taisteluista.

– Siellä nuoremmassa polvessa eli siinä ikäluokassa, jonka isoisiä on ollut sodassa mukana, niin he nimenomaan nostavan sen esille. Kyllä se tie vetää monen hiljaiseksi, Saharinen sanoo.

Marssilla halutaankin vaalia veteraanien perintöä. Ei ihannoida sotaa, vaan kerrotaan sen mielettömyydestä, Saharinen korostaa.

– Taustalla on ajatus, että kansa, joka ei tunne historiaansa on kelvoton kansa ja kansa, jolla ei ole historiaa ei ole kansa ollenkaan.

Kävelyvauhti riittää

Keski-Pohjanmaan suunnalta linja-autokyydillä tulleet Mikko Korkeakangas ja Einari Jämsä aikovat marssia lauantaina rauhallisesti. Päälle on puettu asiaan kuuluvaa varustusta.

– Harrastamme airsoftausta, joten sen takia tulimme tänne. Minulle tämä on jo kolmas kerta Raatteen marssilla ja Einarille ensimmäinen, Korkeakangas naurahtaa.

Tiia Korhonen
Yle.fi, 28. toukokuuta 2016

© Raatteen Portti, 2002–2004
© Karelian Institute for the Development of Education, 2002–2004
© Heninen.net, 2002–2021