HENINEN.NETRAATTEEN PORTTIEnglishРусскийUuttaHankeMuistopantheonTutkimusretkiMediaJoukkoviestiLinkkejäVieraskirjaSotatapahtumatKuviaDokumentitSota ja kohtalotMuisto ja lakiMuseoiden yhteistoimintaMatkailu
Uudet yrittäjät uskovat sotahistoriaan

Raatteen Portti Oy:n uudet omistajat Pirjo Kähkönen ja Sami Pihlajamaa aikovat uudistaa muun muassa Raatteen Portin sotanäyttelyä.

Raatteen Portti on yksi Suomussalmen suosituimmista matkailukohteista. Vuosittain siellä käy noin 40 000 matkailijaa. Osakeyhtiö oli aiemmin useamman osakkaan omistuksessa, mutta nyt osakekanta siirtyy kokonaan Pirjo Kähkösen ja Sami Pihlajamaan nimiin.

Talvisodan tapahtumiin ja sotahistoriaan keskittyvä Raatteen Portti oli uusien yrittäjien mielestä kiinnostava yritys ostettavaksi. Pariskunta oli etsinyt yritystä jo pitkään.

- Yrityskaupat ovat pitkiä prosesseja, ja kun Pirjo rupesi puhumaan siitä, niin ajattelin, että nyt se taas alkaa. Kun kuulin mistä on kyse, niin itsekin kiinnostuin. Tämä on hyvä homma ja tuntuu oikealta, kertoo Sami Pihlajamaa.

Puoliso Pirjo Kähkönen on lähtöisin maanviljelijäperheestä, jossa on harjoitettu matkailutoimintaa, joten yrityskauppa oli Kähkösen unelmien täyttymys. Kaupassa Raatteen Portin koko osakekanta siirtyy Kähkösen ja Pihlajamaan nimiin. Yrittäjät ovat kuitenkin Suomussalmen kunnan vuokralaisia.

- Siinähän on monenlaista, on tämä Raatteen Portti, missä on näyttely sekä kahvila-ravintola. Kaupan mukana tuli entisöity koulu, mikä on kokonaan meidän omistuksessamme. Siinä on majoitustilaa ja mahdollista järjestää erilaisia tilaisuuksia, siellä on hyvä keittiöt, kertoo Kähkönen.

Yhteistyötä tarvitaan

Raatteen Portti Oy:n uudet yrittäjät aloittavat mielellään yhteistyön muiden yrittäjien kanssa.

- Me voimme tarjota majoitusta tai muuta palvelua, ja sitä kautta saamme enemmän matkailua Suomussalmelle. Katsotaan mitä vinkeitä kehitämme yhteistyössä muiden yrittäjien kanssa, että saisimme vaikka uusia tapahtumiakin sinne paikalle, kaavailee Pirjo Kähkönen.

Yhteistyön lisäksi Kähkönen ja Pihlajamaa aikovat työllistää paikallisia asukkaita.

- Kyllähän siinä paljon työsarkaa on. Siinähän on ollut aikaisempinakin kesinä useampi ihminen töissä. Samalla lailla jatketaan nytkin, työllistetään paikallisia, kertoo Kähkönen.

Raatteen Portissa sijaitseva Talvisodan monumentti on hiljentävä kokemus kenelle tahansa. Noin 20 000 vierekkäin aseteltua kiveä symboloivat sodan uhreja.

- Eläkeläisryhmät valitettavasti vähenevät koko ajan, mutta sota-aika kiinnostaa myös uusia sukupolvia. Meillä kävi ensimmäinen ryhmä vähän aikaa sitten, se oli nuorempaa porukkaa. Eräs henkilö sanoi, että täällä pitäisi vierailla joka vuosi, että muistaisi minkälainen hinta itsenäisyydestä on maksettu, sanoo Kähkönen.

Uusia suunnitelmia

Pirjo Kähkönen kuvailee yritystoimintaa enemmän maratonjuoksuksi kuin pikajuoksuksi. Ajatuksia ja ideoita Raatteen Portin kehittämisestä on kuitenkin jo olemassa.

- Näyttely on ollut samantyylinen jo pitkään. Tietysti se kiinnostaa ihmisiä vieläkin ja samat ihmiset käyvät katsomassa sen aina säännöllisin väliajoin, mutta jotakin uudistuksia se kaipaa, miettii Kähkönen.

Raatteen Portin filmihuoneen esitykseen pariskunta kaavailee uutta sisältöä. Yritystoimintaan hyppääminen vaatii kuitenkin vielä perehtymistä.

- Meidän on vielä opiskeltava asioita, emme ihan vielä osaa kertoa kaikista näyttelyn tavaroista. Siinä menee oma aikansa, että sisäistää kaiken, sanoo Kähkönen.

Sami Pihlajamaalle sotahistoria on tuttua, sillä hän lukee paljon ja vähintään joka toinen luetuista kirjoista liittyy sotahistoriaan.

- Kävin muutama viikko sitten Saksassa, niin ensimmäisten kysymysten joukossa oli: ”Tiedätkä sellaista paikkaa kuin Suomussalmi ja sotamuseo.” Tämä on aika laajasti tunnettu paikka. Tästä Suomussalmi maailmalla tunnetaan, toteaa Pihlajamaa.

Kähkönen ja Pihlajamaa avaavat Raatteen Portin toukokuussa, mutta paikka on avoinna ryhmille tilauksesta aiemminkin.

Hanne Kinnunen
Yle.fi, 31. joulukuuta 2012

© Raatteen Portti, 2002–2004
© Karelian Institute for the Development of Education, 2002–2004
© Heninen.net, 2002–2021