13-vuotias sotahistorian harrastaja ei kyllästy Raatteen tien taisteluun – talvisotamuseo kiinnostaa nyt jopa Meksikossa ja Brasiliassa

Raatteen Portti on palkittu Itä-Suomen vuoden 2022 paikallismuseona. Museossa on viimeisten kolmen viikon aikana käynyt vieraita 17 eri maasta, ja talvisodan historia kiinnostaa myös nuoria.

Taipalsaarelainen Teemu Käyhty tutkii Suomussalmella Raatteen Portin talvisotamuseota. Vierailu ei ole ensimmäinen, sillä 13-vuotias Käyhty on kiinnostunut sodista. Kiinnostus alkoi noin kolme vuotta sitten. Käyhty jakaa innostuksen isänsä kanssa.

– Paljon tulee isän kanssa keskusteltua aiheesta. Luen paljon lehtiä ja kirjoja sodista.

Erityisesti sotakirjat Lauri Törnistä ja Simo Häyhästä ovat vieneet nuoren miehen mukanaan.

Käyhty antaa tunnustusta Raatteen Portin museolle.

– Tämä on hienoin museo, jossa itse olen käynyt. Tämä on hieno kokonaisuus. Suomen talvisodan historiallisesti tärkein taistelu on mielestäni Raatteen tien taistelu. Nyt se saa vielä uutta merkitystä Ukrainan tilanteen vuoksi.

Käyhty ei ole ainoa, sillä syrjäisessä museossa Suomussalmella käy vuosittain noin 30 000 vierailijaa. Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan on kasvattanut myös kansainvälistä kiinnostusta talvisodan tapahtumiin.

Ensin oli hiljaista, sitten puhelin alkoi soida Suomussalmella – sota Ukrainassa sai sen naapurimaat kiinnostumaan Suomen historiasta

– Talvisotahan on melkein täydellinen kopio Ukrainan tilanteesta. Toki Suomi ei ole Ukraina, pohtii Käyhty kiinnostuksen syitä.

Vaikka sota ja sotiminen kiinnostavat, ei Käyhty usko, että Suomeen tulisi sota. Suurin oppi talvisodasta on ollut Käyhtylle se, että pitää olla aina valmis.

– Meidän on turha pelätä. Kunhan ollaan valmiina, niin se riittää.

Raatteen Portti on tämän vuoden itäsuomalainen paikallismuseo

Raatteen Portti on tänään keskiviikkona palkittu Itä-Suomen vuoden 2022 paikallismuseona. Voittajan valitsi Kotiseutuliiton puheenjohtaja, museologian professori Janne Vilkuna.

Palkintoperusteiden mukaan museon näyttelyt kertovat monipuolisesti Suomussalmesta ennen sotia, siviilien evakuoinnista ja rintaman maailmankuuluisiksi tulleista taisteluista.

– Museo on erinomainen esimerkki julkisen ja yksityisen tahon yhteistyöstä, Vilkuna toteaa Kotiseutuliiton tiedotteessa.

Yleisölle vuonna 1992 avattu talvisotamuseo rakennettiin kertomaan Raatteen tien mottitaisteluista. Museon vieressä on 17 000 kivilohkareen monumentti, joka muistuttaa taisteluissa kaatuneista.

Yrittäjä Reima Haapojan mukaan Raatteen Portissa on vieraillut viimeisen kolmen viikon aikana kävijöitä 17 eri maasta, ja museon pitäjiä on haastateltu useisiin kansainvälisiin tiedotusvälineisiin.

Syy kiinnostukseen on Haapojan mukaan selkeä.

– Raatteen tie ja legendaarinen talvisodan taistelu sekä Ukrainassa tällä hetkellä käytävä sota. Se johtuu varmasti osittain siitä, että talvisodasta ja nyt Ukrainassa käytävässä sodasta löytyy samoja piirteitä.

Raatteen Porttia ei ole markkinoitu ulkomaille juuri lainkaan. Siitä huolimatta vieraita on tullut Haapojan mukaan myös yllättävistä maista kuten Meksikosta, Brasiliasta, Kiinasta ja Grönlannista.

– Pärjäämme englannin kielellä. Tosin yksi työntekijöistämme puhuu hollantia, mikä on herättänyt hollantilaisissa hieman kiinnostusta, kun peräpohjolassa osataan puhua selkeää hollantia.

Tätä taustaa vasten suomalaisen museokentän tunnustus tuntuu Haapojasta mukavalta. Hän aloitti Raatteen Portin yrittäjänä vuonna 2019 ja uudisti museota kauttaaltaan.

– Olen tehnyt museosta hieman omannäköisensä. Ehkä se on purrut ihmisiin.

Jarmo Nuotio, Tiia Korhonen, Tanja Heikkonen
Yle.fi, 15. kesäkuuta 2022