HENINEN.NETRAATTEEN PORTTIEnglishРусскийUuttaHankeMuistopantheonTutkimusretkiMediaJoukkoviestiLinkkejäVieraskirjaSotatapahtumatKuviaDokumentitSota ja kohtalotMuisto ja lakiMuseoiden yhteistoimintaMatkailu
"Täpinöissään täällä odotellaan" – Mitä terveisiä sinulla on presidentille?

Presidentti Sauli Niinistön vierailua odotetaan jo innolla Suomussalmella talvisodan taistelupaikoilla ja Kainuun ammattiopistolla. Mitä sinun mielestäsi pitäisi presidentille Kainuusta näyttää?

Suomussalmella Raatteen portin talvisotamuseossa valmistaudutaan jo presidentti Sauli Niinistön vierailuun. Presidenttejä ei ole kovin montaa Raatteen portissa käynyt, kertoo yrittäjä Pirjo Kähkönen.

– Meillä on edelleen töissä ihmisiä, jotka ovat olleet alusta asti mukana. 1990-luvulla, kun talo on vihitty, Mauno Koivisto on käynyt paikalla. Kutsuimme Sauli Niinistön uuden näyttelyn avajaisiin vuonna 2014, mutta silloin hän ei päässyt, jospa se on siitä jäänyt elämään, pohtii Kähkönen.

Raatteen portissa on Kähkösen mukaan vieraillut ympäri maailmaa arvovaltaisia ihmisiä, Nato-herrojakin. Presidentin vierailu on kuitenkin kunnia-asia.

– Täpinöissään täällä odotellaan. Hyvinkin tärkeillä paikoilla tässä ollaan, museo on perustettu aidoille taistelupaikoille, sanoo Kähkönen.

Uudenlaista opiskelua Kajaanissa

Kainuun ammattiopistolla yllätyttiin iloisesti presidentin kansliasta tulleesta puhelinsoitosta. Ammattiopiston opiskelijat aikovat esitellä presidentille YritysAmiksen, joka on ollut kolme kuukautta käytössä.

– Toimintatyyppi on uudenlainen. Tämä on ainutlaatuinen koko Suomessa. Yrittäjätoimintaa on muissakin oppilaitoksissa, mutta olemme siirtäneet sen pedagogiaan. Jokaisella on tietty rooli toiminnassa. Opettajien ei tarvitse patista, vaan kaikki ovat jollain tavalla mukana yrittäjämallisessa toimintatavassa, kertoo KAO:n rehtori Raimo Sivonen.

Presidentti Sauli Niinistön vierailu alkaa Kajaanista keskiviikkona. Presidentin kanslian mukaan vierailu on normaalia presidentin maakuntamatkailua. Jalkapallomiehenäkin tunnettu Niinistö käy Kajaanissa katsomassa myös pallohallin uutta tekonurmea.

Torstaina Niinistö kiertää tiukalla aikataululla reitin Sotkamo–Suomussalmi–Puolanka ja vierailee myös Talvivaarassa Terrafamen kaivoksella.

Mitä terveisiä sinulla on Sauli Niinistölle? Mihin presidentin pitäisi mielestäsi Kainuussa tutustua? Jätä kommenttisi artikkeliin.

Hanne Kinnunen
Yle.fi, 27. lokakuuta 2015

© Raatteen Portti, 2002–2004
© Karelian Institute for the Development of Education, 2002–2004
© Heninen.net, 2002–2021