HENINEN.NETRAATTEEN PORTTIEnglishРусскийUuttaHankeMuistopantheonTutkimusretkiMediaJoukkoviestiLinkkejäVieraskirjaSotatapahtumatKuviaDokumentitSota ja kohtalotMuisto ja lakiMuseoiden yhteistoimintaMatkailu
Talvisodan tunnelmat ja tapahtumat esille uusin keinoin

Yhdestä sotahistoriamme merkittävimmistä taisteluista kertova Raatteen Portti on laajentunut ja uudistunut. Kasvaneen ja kohentuneen näyttelyn avulla talvisodan tapahtumista halutaan antaa tietoa mahdollisimman elämyksellisesti.

Raatteen Portin iso remontti on valmistunut ja Suomussalmen kunta on saanut 1993 perustetuun matkailukohteeseen uutta ilmettä. Näyttely kertoo talvisodan tapahtumista Suomussalmella, rintamaoloista ja siitä, millaiset olosuhteet suomussalmelaisia odottivat sodan jälkeen.

– Uskomme vahvasti, että ihmiset haluavat olla läsnä täällä sotahistoriallisilla paikoilla, sanoo Suomussalmen kulttuurituottaja Joni Kinnunen.

– Missään muualla ei voi kävellä vastaavanlaisille paikoilla kuin täällä. Vastaavia paikkoja ei juurikaan maastamme löydy.

Raatteen Porttiin on rakennettu yli 200 neliötä lisää näyttelytilaa ja talvisotanäyttely on päivitetty täysin.

– Katson tätä hyvin tyytyväisenä, sanoo suomussalmelainen Erkki Pullinen, jota voidaan kutsua Raatteen Portin isäksi.

Näyttelyssä on esillä historiallista esineistöä, uutuutena on mukana muun muassa enemmän sodanaikaista raskasta kalustoa. Näyttelyssä on otettu käyttöön entistä enemmän modernia tekniikka, myös näyttelytiloissa esitettävä filmi on uutta tuotantoa.

– Pidin aikoinaan tärkeänä, että historiamme kannalta merkittävästä sodasta kerrottiin kaikista näkökulmista. Täällä voidaan olla ylpeitä myös tästä saavutuksesta, että paikka on saatu uudistettua ja että historiasta voidaan kertoa nyt myös uusien laitteiden ja tekniikan avulla, jatkaa Erkki Pullinen.

Sanna Kähkönen
Yle.fi, 25. huhtikuuta 2014

© Raatteen Portti, 2002–2004
© Karelian Institute for the Development of Education, 2002–2004
© Heninen.net, 2002–2021