Talvisodan monumentti Raatteen Portille

Talvisodassa Suomussalmella kaatuneita puna-armeijan 44. Ja 163. divisioonan sotilaita suomalaiset aikovat ikuistaa yhdessä suomalaisten kaatuneiden kanssa talvisodan monumenttiin, joka sijoittuu hyvin lähelle talvisodan museota Raatteen Porttia.

Monumentin alueelle jokaiselle sotilaalle pystytetään muistokivi, jonka päälle kaiverretaan nimi. Muistokiviltä varmaan löytyy kymmenniä tuhansia nimiä, koska pelkästään taisteluissa Raatteentiellä kaatui silloin melkein kokonaan 44. Divisioona.

Projektin yhteydessä Interreg III -projektin koordinaattori Kainuussa Paavo Keränen, talvisodan museon toiminnanjohtaja Marko Seppänen, Raatteen Portin hallituksen jäsen Erkki Pullinen ja Kainuun Sanomien toimittaja Mauno Hyyryläinen kävivät 14.-15. Maaliskuuta Petroskoissa tapaamassa asiasta kiinnostuneita henkilöitä.

- Meille talvisodan ja Raatteen tapahtumat ovat sellaisia sivuja, joita ei ole vielä paljastettu loppuun. Nyt on aika kääntää uusia sivuja talvisodan historiassa. Projektin tavoite on tuoda esille objektiivisesti sitä, mitä tapahtui silloin Raatteentiellä, Keränen sanoo.

- Museossa täytyy esittää neutraalisti kumpiakin näkökulmia talvisodasta niin suomalaisten kuin venäläistenkin, museon toiminnanjohtaja Seppänen lisää.

Nyt museon on tärkeä saada arkistotietoja kaatuneista venäläisistä. Karjalan puolelta projektiin osallistuvat tasavallan arkisto, muistomerkkien suojelukeskus sekä kotiseutumuseo ja sotahistorian museo. Projektikoordinaattorina esiintyy Pavel Razinov täydennyskoulutuskeskuksesta.

Suomalaiset ovat avoimia tutkimaan talvisotaa yhdessä karjalaisten historioitsijoiden kanssa. Heidän mielestään sillä sektorilla on vielä hyvin paljon tekemistä. Projektiin liittyvät historikot Karjalan tutkimuskeskuksesta, Petroskoin yliopistosta ja kasvatustieteellisestä yliopistosta.

Lähivuosina Suomussalmen museotoimintaan odotetaan suuria investointeja, joiden avulla museo voi nousta eurooppalaiselle tasolle. Talvisodan monumentti on uusi vaihe Raatteen Portin museotoiminnassa. Hankkeeseen toivotaan saada rahoja Interreg III -projektin kautta. Se käynnistyy tänä kesänä ja kestää vuoteen 2006 asti.

Projektin kautta osapuolet aikovat levittää talvisotaan liittyviä tietoja laajemmin koululaisten keskuuteen. Keräsen mukaan tapahtumat kiinnostavat nuorisoa.

Projektista voi tulla hyvä keino yhteismatkailun kehittämiseksi. Talvisodan museo pyrkii sen kautta vetämään Suomussalmeen enemmän matkailijoita mm. Venäjältä. Tulevaisuudessa voi olla mahdollista vaihdella Karjalan ja Suomussalmen museon välillä talvisodasta kertovia näyttelyjä.

Marina TOLSTYH
Karjalan Sanomat, N 21, 21. maaliskuuta 2001