HENINEN.NETRAATTEEN PORTTIEnglishРусскийUuttaHankeMuistopantheonTutkimusretkiMediaJoukkoviestiLinkkejäVieraskirjaSotatapahtumatKuviaDokumentitSota ja kohtalotMuisto ja lakiMuseoiden yhteistoimintaMatkailu
Venäläinen moottoripyöräjengi hermostui Pekka Lehtosaaren talvisota-elokuvasta

Suomussalmella sijaitsevan Raatteen Portin talvisotaa koskeva lyhytelokuva on herättänyt yllättävää huomiota Venäjän Karjalassa. Venäjän ääni -verkkosivusto kertoo, että petroskoilaisen Nord Nation -moottoripyöräkerhon jäsenet haluavat auttaa suomalaisia korjaamaan elokuvassa olevat virheet. Heidän mukaansa väärät tiedot koskevat muun muassa elokuvassa mainittuja puna-armeijan joukkoja.

Ohjaaja Pekka Lehtosaaren toteuttama, noin 15 minuutin mittainen elokuva valmistui viime vuonna. Se on Suomussalmen kunnan tilaama ja esittelee talvisodan tapahtumat Raatteen tiellä. Tammikuun alussa 1940 käydyssä taistelussa Neuvostoliitto menetti suomalaisten arvioiden mukaan jopa 20 000 sotilasta.

Moottoripyöräkerholaiset osallistuivat maaliskuussa Karjala-Suomi-seuran delegaatioon, joka vieraili Suomussalmella talvisodan päättymisen 75-vuotispäivään liittyen.

Venäjän ääni kertoo, että moottoripyöräkerhon johtajan mielestä elokuvan tulkinta talvisodasta ”kuulosti kamalalta”. ”Moottoripyöräkerhon jäsenet sekä muiden julkisten järjestöjen jäsenet auttavat Suomen museota venäjäksi esitetyn informaation epätarkkuuksien korjaamisessa”, Venäjän ääni lupaa.

Ohjaaja Pekka Lehtosaari vakuuttaa, että elokuva perustuu historiallisiin tosiasioihin, jotka on tarkastettu moneen kertaan.

– En osannut ennakoida tällaista reaktiota. Olen kuitenkin asunut Venäjällä 2,5 vuotta ja tiedän, että varsinkin nykyisessä poliittisessa tilanteessa kaikki on mahdollista, Lehtosaari sanoo.

Hän odottaa mielenkiinnolla elokuvan väitettyjen virheiden osoittamista.

– Minulla ei ole mitään todellisten virheiden oikaisemista vastaan. Se, että venäläisistä jokin sodan vaihe ”kuulostaa kamalalta”, ei kuitenkaan tee siitä väärää tietoa, toteaa Lehtosaari.

Venäjän äänen perusteella motoristit ovat hermostuneet erityisesti ukrainalaisiin sotilaisiin liittyvistä tiedoista. Sen mukaan epätäsmällisyydet on suomalaisille syöttänyt ”ukrainalaisten virkamiesten valtuuskunta, joka kävi museossa vuonna 2014”.

Lehtosaari sanoo, että väite on hölynpölyä. Hän vastaa elokuvan käsikirjoituksesta.

Suuri osa Raatteen tiellä puna-armeijan riveissä menehtyneistä oli ukrainalaisia. He kuuluivat taistelukykyiseen 44. divisioonaan, jonka tarkoituksena oli edetä poikki Suomen ja katkaista maa kahtia. Suomalaiset onnistuivat kuitenkin tukkimaan neuvostoarmeijan huoltoyhteydet, ja huonosti talveen varustautunut divisioona tuhoutui käytännössä kokonaan.

Suomussalmelle tieto venäläisten toimenpiteistä historiakirjoituksen vääryyksien korjaamiseksi on uusi asia. Entinen kunnanjohtaja ja Raatteen portin museon rakentamiseen aktiivisesti osallistunut Timo A. Säkkinen kertoo, ettei vierailun aikana ilmennyt mitään tämän suuntaista.

Hänen lisäkseen vieraita emännöi isännöi Suomussalmen nykyinen kunnanjohtaja Asta Tolonen. Raatteen Portin Talvisotamuseo on kunnan omistuksessa.

– Naapurilla on oma totuutensa, mutta me pidämme omamme, Säkkinen vakuuttaa.

Riitta Raatikainen
Savon Sanomat, 1. huthikuuta 2015

© Raatteen Portti, 2002–2004
© Karelian Institute for the Development of Education, 2002–2004
© Heninen.net, 2002–2021