Talvisodan monumentti vihittiin Suomussalmella

EU:n Interreg A III Karjala -ohjelman rahoittama Talvisodan monumentti vihittiin talvisodan päättymispäivänä, 13. maaliskuuta, Suomussalmella. Kuten lehdessämme on kerrottu, monumentti koostuu noin kolmen hehtaarin laajuisesta kivikentästä ja Avara syli -nimisestä keskusmuistomerkistä. Kivet symboloivat kaatuneita ja keskusmuistomerkki suojelee heitä avaralla syleilyllään.

Talvisodan aikana Suomussalmen tienoilla kaatui noin 800 suomalaista ja yli kymmenen kertaa enemmän neuvostoliittolaisia sotilaita. Neuvostoliiton sotajohto halusi silloin katkaista Suomen kahteen osaan sen kapeimmassa kohdassa, mutta apunaan kenraali talvi suomalaiset joukot vähäisemmästä aseistuksestaan ja miesvoimastaan huolimatta kykenivät pysäyttämään neuvostojoukkojen vyöryn läpi Suomussalmen ja Suomen. Muistomerkin yläosassa olevat talvisodan jokaisesta päivästä kertovat sata viisi vaskikelloa soittavat tuulessa hiljaa tämän kuolleen kivikentän viestiä. Keskusmuistomerkki on kuusi metriä korkea ja se on tehty puusta.

Vihkimistilaisuudessa korostettiin rauhaa ja sodan mielettömyyttä, millä erityinen merkitys on nyt, kun koko maailma on sodan pellon vallassa.

Liikuttavan juhlatilaisuuden ajankohta oli valittu osuvasti. Sadat kynttilät valaisivat lähitienoota. Tilaisuus puheineen ja seppeleenlaskuineen kesti tunnin, mutta sinä aikana kuu ehti nousta taivaan kannelle ja tähdet syttyä tuikkimaan. Valonheittimet syttyivät automaattisesti päivän pimetessä.

Suomen valtiovallan tervehdyksen tuonut Oulun läänin maaherra Eino Siuruainen totesi, että "historian totuus on aina lopputotuus, johon oikeusvaltioiden on syytä määrätietoisesti pyrkiä". Yhdessä kunnanjohtaja Timo A. Säkkisen kanssa maaherra laski muistomerkille presidentti Tarja Halosen seppeleen. Muistomerkille laskettiin myös Venäjän ja Ukrainan suurlähetystöjen kukkalaitteet.

Muistomerkin ekumeenisen vihkimisen toimittivat Suomussalmen seurakunnan kirkkoherra Pertti Voutilainen ja Suomen ortodoksisen kirkon arkkipiispä Leo, jonka mielestä Talvisodan monumentti on eräs vaikuttavimmista ja kauneimmista sodan muistomerkeistä. "Sota ei ole kaunis, mutta sitä olkoon jokaisen ihmisen muisto."

Tilaisuuteen osallistui yli 20 Karjalasta saapunutta projektin osanottajaa ja Suomussalmen taisteluihin osallistuneita lukuisia suomalaisia sotaveteraaneja, mutta venäläiset veteraanit puuttuivat. Projektin toteuttamista jatketaan molemmin puolin rajaa ensi vuoden puolenväliin, minä aikana pyritään löytämään mahdollisimman paljon näissä taisteluissa kaatuneiden neuvostosotilaiden nimiä ja tutkimaan sodan jalkoihin joutuneen siviiliväestön kohtaloita.

Robert MANNER
Karjalan Sanomat, 2003