Ihminen ja sota

Petroskoin valtionyliopistossa esiteltiin kirja Talvisodan panttivangit. Kirja on julkaistu kansainvälisen Talvisodan monumentti -hankkeen puitteissa. Hanke toteutuu Interreg III A Karjala -EU-ohjelman kustantamana. Kirjassa käsitellään vuosien 1939-1940 NL:n ja Suomen sodan aikana Neuvosto-Karjalan Kalevalan piiriin internoituja suomalaisia. Tekijöinä ovat Petroskoin yliopiston tutkijat Sergei Verigin ja Einar Laitinen sekä nuori joensuulainen tutkija Jussi Kämäräinen, joka oli mukana kirjan esittelytilaisuudessa Petroskoissa.

Sergei Verigin kertoi, että teoksen kirjoittajat tekivät niin tiivistä yhteistyötä, ettei ollut tarvetta jakaa aineistoa keskenään. Niinpä kirjasta tuli ideologisesti hyvin eheä ja helppolukuinenkin. Liioittelematta voi sanoa, että luontevan kielensä ja puolueettoman kuvauksensa ansiosta kirja sopii hyvin niin akateemisille kuin lukiolaisille ja kaikille asiasta kiinostuneille. Valokuvat ja kiintoisat liitteet helpottavat historiateoksen lukemista.

Teos valaisee suhtautumista internoituihin suomalaisiin sekä Neuvostoliitossa että Suomessa. Talvisodan päätyttyä valtaosa suomalaisista palasi kotimaahansa, mutta kaikki ei sujunut vaivattomasti. Petroskoin valtionyliopiston professori, historian tohtori Juri Kilin myönsi, että "on tehty iso työ" ja sanoi tuoretta kirjaa "esikuvalliseksi tuotteeksi". Projektin Venäjän koordinaattori Pavel Razinov taas totesi, että teos tarjoaa "paikallishistoriaa suurten tapahtumien kontekstista nähtynä".

Suomussalmi
© Talvisodan Monumentti -hanke
13. maaliskuuta 2004. Suomussalmi

- Kirja on ensimmäinen yhteistyömme, kertoo Einar Laitinen. Tällainen työ yhdistää suomalaisia ja venäläisiä tutkijoita. Kylmä totuus on, että sodassa valtio ei piittaa tavallisista ihmisistä, eikä se koskenut ainoastaan neuvostosotilaita, vaan myös suomalaisia, jotka joutuivat Neuvostoliittoon.

Natalia KRASAVTSEVA
kulttuuritoimitus,
Lukeo -lehti, 2004