HENINEN.NETRAATTEEN PORTTIEnglishРусскийUuttaHankeMuistopantheonTutkimusretkiMediaJoukkoviestiLinkkejäVieraskirjaSotatapahtumatKuviaDokumentitSota ja kohtalotMuisto ja lakiMuseoiden yhteistoimintaMatkailu
Suomussalmi osallistuu Raate-hauldkeeu suuuuitteluuu

Suomussalmen kunnanhallitus päätti maanantaina kunnan osallistumisesta Raate-hankkeeseen. Päättämällä osallistua omalla osuudellaan suunnittelukustannuksiin kunnanhallitus ennakoi kunnan mukaan tuloa myös hankkeen rakentamiseen. Asia oli kunnanhallituksen listalla nyt neljännen kerran.

Pysyvän talvisotanäyttelyn ja kahvila-ravintolan sisällään pitävän Raatteen Portin viereen aiotaan rakentaa kappeli ja kivikenttä. 18 000 luonnonkivestä koottavalla kentällä kivien määrä kertoo Suomussalmella talvisodassa kaatuneiden määrän. Valtaosa heistä oli puna-armeijan sotilaita. Kivikentälle avautuu näkymä sen viereen rakennettavan kappelin alttariseinältä. Hankkeen alustava kustannusarvio on 800 000 markkaa. Suunnittelukustannukset ovat 30 000 markkaa, joista kunnanhallitus päätti maksaa oman omistusosuutensa mukaisen osan eli 55,7 prosenttia. Kunnalla on Raatteen Portin omistavan kiinteistöyhtiön osakkeista enemmistö eli 220 kappaletta. Kyläläisten; yhtiöllä osakkeita on 175.

Raatteen Portin läheisyydessä on venäläisten pystyttämä muistomerkki, joka paljastettiin viime vuonna kirkollisin menoin.

Purasjoella on tehty merkittävät talvisodan aikaisten linnoitusten entisöinti- ja rakennutyöt.

Kappeli ja kivikenttä on tarkoitus saada valmiiksi ensi vuoden keväällä.

Änunänsaari
Irene VAINIO
Kainuun Sanomat, 27. tammikuuta, 1995

© Raatteen Portti, 2002–2004
© Karelian Institute for the Development of Education, 2002–2004
© Heninen.net, 2002–2021