HENINEN.NETRAATTEEN PORTTIEnglishРусскийUuttaHankeMuistopantheonTutkimusretkiMediaJoukkoviestiLinkkejäVieraskirjaSotatapahtumatKuviaDokumentitSota ja kohtalotMuisto ja lakiMuseoiden yhteistoimintaMatkailu
Talvisodan monumenttiin luonnonkivi jokaiselle Suomussalmella kaatuneelle

Hankkeen kustannusarvio yli miljoona markkaa

Useiden hehtaarien laajuinen kivikenttä sisältyy Raatteen portin viereen aiottuun talvisodan monumenttiin, jonka suunnittelun loppuun saattaminen on otettu uudelleen esille. Jo viime vuosikymmenen puolivälissä idea-asteella ollut hanke on Suomussalmen kunnanhallituksen pohdittavana ensi maanantaina.

Hankkeen kustannusarvio on noin 1,1 miljoonaa markkaa ja siihen on tarkoitus hakea EU-rahoitusta.

Kivikenttä muodostuu luonnonkivistä, joita laitetaan yksi jokaiselle Suomussalmella kaatuneelle suomalaiselle, venäläiselle ja ukrainalaiselle sotilaalle.

Kivikentän keskelle rakennetaan vaaleasta kivestä taideteos, joka valaistaan. Kenttää halkovat kivituhkalla päällystettävät kävelytiet, jotta myös liikuntarajoitteiset voivat käyttää niitä. Kentän reunamia kiertää tykistötulen runtelema metsä, joka antaa monumentille oman leimansa.

Kunta on pyytänyt hankkeesta Venäjän ja Ukrainan suurlähetystöjen lausunnot. Molemmissa lausunnoissa hanketta pidetään erinomaisena kansainvälisenä yhteishankkeena.

Suomussalmi
Irene VAINIO
Kainuun Sanomat, 8. joulukuuta, 2000

© Raatteen Portti, 2002–2004
© Karelian Institute for the Development of Education, 2002–2004
© Heninen.net, 2002–2021