HENINEN.NETRAATTEEN PORTTIEnglishРусскийUuttaHankeMuistopantheonTutkimusretkiMediaJoukkoviestiLinkkejäVieraskirjaSotatapahtumatKuviaDokumentitSota ja kohtalotMuisto ja lakiMuseoiden yhteistoimintaMatkailu
Niinistö Raatteentiellä: "Kivi jokaista kaatunutta kohti"

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö on julkaissut pysäyttävän kuvan Kainuun maakuntamatkaltaan. Kuvassa Niinistö vierailee yhdellä talvisodan tärkeimmistä taistelupaikoista, Suomussalmen Raatteentiellä.

Kuvassa Niinistö kävelee Raatteen portin talvisotamuseossa noin 20 000 kivenlohkareen ympäröimänä. Kivenlohkareet Talvisodan monumentilla symboloivat Suomussalmen taisteluissa 1939-40 kaatuneiden määrää.

Raatteen portin talvisotamuseon verkkosivujen mukaan monumentti on kenttä, jota kiertää tykistön runtelema metsä ja jonka keskellä on pieni muistomerkki.

- Tavoitteena on visuaalisin keinoin saada ihmiset ymmärtämään sodan ympärilleen kylvämästä tuhosta ja hädästä. Muistomerkki on kunnianosoitus kaikille talvisodan veteraaneille, verkkosivuilla sanotaan.

Tammikuussa 1940 päättynyt Raatteentien taistelu oli yksi talvisodan käännekohdista, sillä Neuvostoliiton tavoitteena oli saavuttaa Oulu ja katkaista Suomi kahtia. Tällöin Suomi olisi menettänyt maarajansa Ruotsiin ja Norjaan. Sen jälkeen Neuvostoliitto olisi voinut keskittyä Etelä-Suomen valtaamiseen.

Niinistön kuvasta uutisoi ensimmäisenä Ilta-Sanomat.

Sami Koski
Iltalehti, 30. lokakuuta 2015

© Raatteen Portti, 2002–2004
© Karelian Institute for the Development of Education, 2002–2004
© Heninen.net, 2002–2021